login   |    register
ICM Holding [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

Built Review
135
May '45
 • May '45

by: Paul Sonnemans [ 007 ]


_ORGINPUB:
KitMaker BENELUX

De vier figuren in deze kit stellen Russische militairen voor, 1 dame en 3 heren. De poses zijn ontspannen. De grote blikvanger in deze set is uiteraard de accordeon spelende soldaat, zittend op een stoel. De titel “May ‘45” doet vermoeden dat het een scène is vlak na afloop van WO2, hoogst waarschijnlijk Berlijn. Uiteraard zijn de figuren ook in andere laat oorlogse scènes te gebruiken.

DOOS EN INHOUD

De ICM kit komt in een fris witte doos met full-colour boxart van de figuren. Op de achterzijde staat een kleurenoverzicht en instructies voor het schilderen. Van alle kleuren staan de ModelMaster verfnummers vernoemd, evenals een Engelstalige omschrijving van de kleur (pale green, field drab etc.). Ook wordt per kleur een kleurstaal weergegeven. Iedere kleur heeft een letter toegekend gekregen zodat je op de tekening kan aflezen welke kleur waar moet. Goed uitgebreide instructies dus.

In de doos vind je de bouwhandleiding. Op de voorzijde hiervan staat een overzicht getekend van de aanwezige onderdelen en de daarbij horende nummers. Ook staat er een tabel waarin wederom de ModelMaster kleurnummers en omschrijvingen worden vernoemd, in het Engels en het Russisch. Ook hier zijn de kleuren weer voorzien van een letter, zodat je de schilderinstructies op de achterzijde van de handleiding kan volgen. Hierop staat namelijk een tekening van de 4 figuren, waarin met behulp van de onderdeel nummers wordt aangegeven waar het onderdeel thuis hoort. In principe steken de figuren vrij logisch in elkaar en heb je niet echt de bouwbeschrijving nodig. Zo is de overjas van de dame opgebouwd uit 5 delen, maar het is aan de delen zelf te zien hoe het in elkaar gezet kan worden. Ook de accordeon kan maar op één manier passen, dus je kan het eigenlijk niet fout doen.

De plastic onderdelen zitten allen in één spuitraam en zijn verrassend gedetailleerd. Zo zijn bijvoorbeeld de medailles van de officier meegegoten op zijn borstkas. In de set bevinden zich nog enkele extra’s: 2 veldflessen, een munitietasje, een plunjezak (van de accordeonspeler) en een EHBO tas.

Ook de gezichten zijn fijn afgewerkt en er is rekening gehouden dat de gietnaden zoveel mogelijk wegvallen. Bij alle onderdelen moet uiteraard wel de gietnaad worden weggehaald met een scherp mesje. De onderdelen zelf zijn perfect afgewerkt. In eerdere ICM sets die ik wel eens gebouwd heb zaten wel eens gaatjes of deuken in benen of rompen. De onderdelen in deze set zijn gewoon helemaal goed gegoten.

OFFICIER

Bij de officier had ik wat moeite om het holster goed gepositioneerd te krijgen. Het liefste had ik het holster wat meer op zijn zijde willen hebben, maar dan paste de arm niet meer goed. Het hengsel van het tasje is al aan de hand meegegoten. Van de twee lussen was er 1 dicht. Met een scherp puntje van een nieuw mesje heb ik deze weer wat open gemaakt. De tas werd vervolgens aan de arm gelijmd en eenmaal goed droog werd de arm aan het figuur gezet.
DAME

De dame heeft al voor wat hilariteit gezorgd op het Benelux forum. Zij kan zonder rok worden gebouwd, met alleen haar jasje aan, wat een pikant gezicht is. Uiteraard is dit niet echt waarheidsgetrouw en heeft mijn dame dus ook haar rok aangekregen. Het leuke is wel dat de losse rok zorgt voor een heel realistisch beeld. De benen gaan in de rok, in plaats van dat ze verdwijnen in een klomp plastic. Het koffiekopje is dicht meegegoten en dat zag er echt niet uit. Zodoende heb ik het kopje met een scherp mesje uitgehold. Als je dit doet moet je zorgen dat de randen niet te dik blijven; niemand drinkt uit een kopje met randen van 1,5 cm dik. Aan de andere kant; let op dat je niet door de rand heengaat!

De overjas bestaat uit 5 delen en kan om haar heen opgebouwd worden. Je ziet vanzelf hoe de jas in elkaar moet. Uiteraard kan je er ook voor kiezen de dame geen overjas te geven, dit levert ook een goed uitziend figuur op.
GEWONDE SOLDAAT

De gewonde soldaat lijkt peinzend terug te denken aan de afgelopen gevechten, terwijl hij een sigaretje aan het roken is. Ook bij dit figuur past alles goed. Het verband om zijn nek zit vast aan zijn arm en geeft een leuk effect. Wel wat moeite kostte was het om de gietnaad over de vingers van de hand met sigaret weg te krijgen, zonder daarbij de vingers te beschadigen. Het geweer en de zak kunnen achter op zijn rug worden gehangen. De riemen hiervoor zijn al op de romp aanwezig, maar ik ben van plan om deze te vervangen door een stukje plastic of folie om een beter effect te krijgen.
ACCORDEON SPELER

Dan mijn meest geliefde figuur in deze set; de accordeon speler. De stoel waarop hij zit bestaat uit 5 delen en bouwt lekker weg. Op de foto’s zie ik dat ik bij de rugleuning aan een zijde nog wat flash heb zitten, dit moet ik nog weghalen! Dit is me tijdens het bouwen niet opgevallen. De riem van het geweer dat over de rugleuning hangt wordt bij de set meegeleverd als een V-vormig, plat onderdeel. Ik heb echter besloten dit onderdeel op het puntje van de V door te snijden. Aan iedere zijde van de leuning heb ik een stukje geplakt, zodat de riem ook echt over de leuning lijkt te hangen (i.p.v. ertegenaan). De twee helften moeten dan eigenlijk nog met een stukje dun plastic of folie met elkaar verbonden worden aan de bovenzijde (op de foto is dat nog niet gedaan omdat ik het zoveel mogelijk OOB wilde houden).

Zoals gezegd is de accordeon maar op één manier in elkaar te zetten. Hierbij heb ik wel wat moeten vijlen aan de zijdes van de balg zodat de zijkanten er wat beter op pasten. Het was wel even lastig om de armen en de accordeon in de juiste positie te krijgen, maar even puzzelen en schuiven en dan valt het allemaal op zijn plaats.

Het jasje dat over zijn schouders hangt past niet helemaal goed. Het lijkt een beetje boven zijn schouders te zweven. Dit heb ik wat verholpen door de kraag wat verder uit te snijden, zodat het jasje beter aansluit. Eigenlijk moet dan nog wel een klein nieuw opstaand kraagje worden gemaakt (of de kraag is gewoon naar binnen gevouwen). En ook hier kan je er uiteraard voor kiezen om het jasje weg te laten, bijvoorbeeld als je de speler ergens binnen in een huis neerzet.
EINDCONCLUSIE

Zoals gezegd: de figuren bouwen lekker weg en passen goed in elkaar. Zoals je op de foto’s kan zien blijven op sommige plekken wel wat naden zichtbaar en zal je wat putty moeten gebruiken om de naden wat op te vullen. Dit moet bijvoorbeeld bij de armen van de figuren en bij de kraag van de overjas van de dame. De onderdelen zijn goed gedetailleerd en de figuren zijn levendig vormgegeven. Zeker gezien de prijs en originaliteit is dit een echte aanrader!
SUMMARY
Eerlijk is eerlijk. Toen ik de boxart zag van deze set was ik direct verkocht. Ik moest en zou deze set hebben! En daar heb ik dan ook geen spijt van gekregen; deze set is zijn geld dubbel en dwars waard.
  PRIJS - KWALITEIT:100%
  PASVORM:90%
  DETAIL:95%
Percentage Rating
95%
  Scale: 1:35
  Mfg. ID: 35541
  Suggested Retail: 7,95 EURO
  Related Link: ICM Holding
  PUBLISHED: Oct 26, 2006
  NATIONALITY: United States
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 76.47%
  MAKER/PUBLISHER: 84.86%

PHOTOS
Click image to enlarge
 • May '45
 • May '45
 • May '45
 • May '45
 • May '45
 • May '45
 • May '45
 • May '45
About Paul Sonnemans (007)

Copyright ©2021 text by Paul Sonnemans [ 007 ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of Historicus Forma or Silver Star Enterprises. All rights reserved.


   

What's Your Opinion?


PHOTOS
Click image to enlarge
 • May '45
 • May '45
 • May '45
 • May '45