login   |    register
Mirage Hobby [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

Built Review
135
Tracked Transport Trailer
Mirage Hobby: Universal Tracked Transport Trailer
  • 35216-04

by: Paul Sonnemans [ 007 ]


_ORGINPUB:
KitMaker BENELUX

Geschiedenis

Eind jaren dertig kwam er bij veel legers de behoefte aan snelle gemechaniseerde transportmiddellen. Gewapende eenheden die met deze voertuigen werden uitgerust vroegen om even snelle vormen van transport van brandstof en munitie.
De vertrouwde paard en wagen werd hiervoor als te traag ervaren en vroeg daarbij teveel mankracht in het gebruik en onderhoud. Een oplossing hiervoor was het vervaardigen van trailers welke door gemechaniseerde voertuigen zelf zouden worden voortgetrokken. Deze universele trailers, met wielen of rupsbanden, werden getrokken door de tankettes waarmee een eenheid was uitgerust. Het laadgedeelte kon worden gebruikt om munitie en brandstof te vervoeren maar kond ook dienst doen als een platform voor een 25 mm. Hotchkiss anti-tank geschut of verschillende soorten luchtdoelgeschut. Sinds 1939 had het Poolse leger 3 soorten types universele transport trailers in dienst. De meest gebruikte was echter de oorspronkelijke Franse versie voor 800 kg aan lading.
Trailers van dit soort waren terug te vinden bij de Franse en Poolse legers aan het begin van de oorlog. Duitse troepen namen buitgemaakte trailers eveneens in gebruik.

Het model

De Mirage Hobby bouwkit geeft de optie voor drie varianten; het oorspronkelijke Franse model voor 800 kg lading, een zwaarder model uit 1941 en een tanktrailer. Deze tanktrailer is vrijwel gelijk aan de zwaardere trailer maar dan voorzien van een rechthoekige brandstoftank en een brandstofpomp. Deze tank kan bij het model in het laadgedeelte van de trailer worden gebouwd.
De boxart van de kit laat aan de achterzijde alle drie de uitvoeringen zien in een kleurenafbeelding.

De bouwbeschrijving is uitgewerkt 6 1 stappen (6 stappen voor algemene bouw, stap 7 voor de lichte versie, stap 8 voor de zware en tanker versie). De tekeningen zijn duidelijk en worden op sommige plekken voorzien met beknopte engelse tekst.

De inhoud van het pakket bestaat uit 3 witplastic gietramen met onderdelen en een gietraam met tracks.
Hiermee is zowel een trailer als een extra olievat en een emmer te bouwen.
Er bevinden zich geen decals in het pakket aangezien deze voor de trailers ook niet nodig zijn. De meeste trailers hadden standaad geen opschriften of tekens.

De onderdelen

De plastic onderdelen zijn vrij goed afgewerkt en laten zich makkelijk bewerken en lijmen.
De pasvorm is echter een ander verhaal. Met name de trekarm en de spatborden vragen wat aandacht en eigen inzicht.
De arm waaraan de wielen zitten worden op de as geklikt, waardoor deze kan bewegen. In een diorama kan daarbij de trailer dus ook op redelijk ongelijk terrein worden geplaatst.

De tracks

De tracks zijn helaas gruwelijk. Hoewel Mirage Hobby bij de Renault UE mooie tracks uit witplastic onderdelen levert zitter er bij de trailer vinyl tracks. Deze tracks zijn daarbij ook nog eens veel te lang en moeten voor bijna de helft worden ingekort om op het model te passen.
Ik weet niet uit wat voor materiaal de tracks precies zijn gemaakt, maar wat ik wel weet is dat geen enkele soort lijm er op houdt! Denk dus niet even snel de track er om te leggen en even vast te lijmen.
Ook smelten werkt niet, aangezien er gewoon niets te smelten valt. Er zit een klein geribbeld stukje aan een kant van de track. Deze ribbels passen tussen de tracklinks aan de andere zijde van de track. Echter, de ribbels zijn niet hoog genoeg om ze om de links te smelten.
Ik heb geen aftermarket tracks kunnen vinden die als alternatief voor deze vinyl tracks konden dienen.


De bouw

Zoals gezegd past niet alles even mooi. Verwacht geen pinnetjes die in gaatjes vallen en zodoende je onderdeel in de exacte positie plaatsen. Je zal wat moeten vijlen en steeds moeten passen om tot een goed uitziend model te komen. Bij de spatborden van de latere variant zullen de vlakken van de voor en achterzijdes wat bewerkt moeten worden om goed aan te sluiten op de zijkanten van de trailer.

Bij de tracks heb ik uiteindelijk een oplossing gevonden in hele dunne (en daardoor dus hele krachtige) CA lijm van Robbe. Ik heb daarbij van wat spijkertjes een mal gemaakt waarmeer ik de track rondom de wielen kan positioneren. Vervolgens heb ik over de gehele lengte van de track deze dunne CA lijm laten vloeien.
Eenmaal opgedroogd ligt er een harde, maar dunne, lijmlaag over de gehele track welke de track in vorm houdt. Tevens krijgt de track extra steun op de plaatsen waar het de wielen raakt. Doordat ook het bevestigingspunt geheel wordt omhuld door de lijm blijft ook deze in positie. De tracks slaan wel wit uit door het gebruik van de CA lijm. Dit kan echter makkelijk overschilderd worden.
Als je deze manier wil proberen, zorg dan wel dat de track tussen de spijkers geklemd zit en enkele millimeters boven de ondergrond “zweeft”. Anders loop je de kans dat je de tracks aan de ondergrond vastlijmt.
Overigens, er zijn op internet ook foto’s te vinden van dit soort trailers welke zonder tracks (dus alleen op de loopwielen) worden voortgetrokken; de tracks liepen er nogal eens af.
Dit zou dus alsnog een “historisch verantwoorde” oplossing kunnen zijn als je de tracks echt niet geplaatst krijgt.

SUMMARY
Highs: Mirage brengt met dit pakket een leuk model dat lange tijd alleen door deze firma werd geleverd. Het model biedt de mogelijkheid voor 3 varianten.
Lows: Echter de kwaliteit van de tracks is enorm slecht en de pasvorm van het model is niet geweldig.
Verdict: Een niet een al te best model voor een redelijke prijs.
Percentage Rating
35%
  Scale: 1:35
  Mfg. ID: 35216
  Suggested Retail: 6,95
  Related Link: 
  PUBLISHED: Aug 12, 2007
  NATIONALITY: Poland
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 76.47%
  MAKER/PUBLISHER: 82.19%

About Paul Sonnemans (007)

Copyright ©2021 text by Paul Sonnemans [ 007 ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of Historicus Forma or Silver Star Enterprises. All rights reserved.Comments

Het ziet er erg fragiel uit Paul. Op zich wel een erg leuke niet alledaags kitje. Maar ik denk tot de Tamiya beter is. Maar ik moet er bij zeggen, dat ik het erg netjes gebouwd vind, en een mooie verslag. Mvg Manuelke
AUG 12, 2007 - 11:59 AM
Bedankt Manuel! En het klopt; de Tamiya versie ziet er inderdaad beter uit en zal waarschijnlijk beter passen. Verschillen met de Mirage versie zijn oa te zien in de spatborden (Mirage rechte uiteinden, Tamiya gegolfde uiteinden). Betreffen toch twee verschillende kits, en niet (zoals ik eerst het idee had) een rebox. Gelukkig maar!
AUG 12, 2007 - 05:21 PM
Ik heb ook een keer zoiets gebouwd, zat toen samen met nog iets in een doos. In 3 woorden: Een afschuwelijke kit! However, als je em eenmaal in elkaar hebt kan het wel een leuke toevoeging zijn voor bijvoorbeeld een diorama! Greetz, Jurrie
AUG 12, 2007 - 07:35 PM
   

What's Your Opinion?


PHOTOS
Click image to enlarge
  • 35216front
  • 35216back
  • 35216-man0
  • 35216-man1
  • 35216-01
  • 35216-03
  • 35216-02
  • 35216-00
  • 35216-05