login   |    register
Italeri [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

Built Review
172
VW Typ 82 Kubelwagen
Italeri 1:72 VW Typ 82 Kubelwagens
 • 7024-box

by: Paul Sonnemans [ 007 ]


_ORGINPUB:
KitMaker BENELUX

geschiedenis

De Volkswagen Typ 82 Kubelwagen werd in 1939 ontworpen maar zou pas na de Poolse campagne een veelgezien voertuig binnen de Duitse strijdkrachten worden. In eerste instantie werd de wagen met weinig enthousiasme ontvangen gezien de vrij licht bevonden luchtgekoelde motor en het ontbreken van een vierwielaandrijving. Ondanks het geringe vermogen en het feit dat de wagen alleen achterwielaandrijving had bewees het voertuig zich met zelfs opzienbarende prestaties op vrijwel ieder terrein en werden de twijfels snel weggevaagd.

Het model

De 1:72 Kubelwagen van Italeri is sinds enkele jaren op de markt en betreft een daadwerkelijke eigen productie (dus geen rebox van een ander merk).
De doos bevat 2 dezelfde gietramen in donkergrijs plastic met in totaal 50 onderdelen. Dit betekent dat de Kubelwagen uit 25 onderdelen bestaat, want de kit bevat maar liefst 2 Kubelwagens.
De onderdelen zijn redelijk goed en schoon gegoten en er hoeft weinig schoongemaakt te worden. In de binnenzijde van de zijwantjes zitten echter wel storende ronde sinkmarks. Deze zullen vooral opvallen als je van plan bent de kap open te laten.
Aan de binnenzijde van de wielkasten in het chassis zitten kleine pennetjes. Deze dienen om de wielen op de juiste afstand te houden van het chassis. Zodoende krijg je geen op en neer zwabberende vooras als je de wielen draaiend wil houden. Eventueel kun je deze pinnetjes weghalen maar zorg dan dat je vooras in de juiste positie vastlijmt.

De onderdelen passen goed en de wagentjes bouwen lekker weg. Er is een keuze voor een open kap of dichte kap en een klein velletje transparant plastic geeft meer als genoeg materiaal voor de raampjes (voorruiten en eventueel achterruitje bij gesloten kap) uit te snijden. In de bouwbeschrijving staan de afmetingen van de uit te snijden raampjes vermeld. De bouwbeschrijving bestaat overigens uit 5 duidelijke stappen en zal geen problemen opleveren. Tevens staan in de bouwbeschrijving de kleur en decal aanwijzingen afgebeeld voor de vier versies die uit de kit te bouwen zijn.
Voor de kleuren wordt verwezen naar ModelMaster verf waarbij zowel de nummers als de omschrijving van de kleur wordt genoemd. Door dit laatste zal het vinden van overeenkomstige kleuren van een ander merk modelbouwverf niet al te moeilijk zijn.
De decals geven de mogelijkheid om iedere versie 2x te bouwen; je kan dus 2 dezelfde wagens bouwen. Er zijn vier verschillende kentekenplaten zodat je –uiteraard- wel gebruik moet maken van verschillende kentekens.
De decals zelf zijn van een zeer goede kwaliteit. Het beste is ze zelf zo klein mogelijk uit te snijden. Tijdens het bouwen heb ik gemerkt dat de kentekenplaten wel iets te groot zijn. Aan de voorzijde niet zo heel erg, maar aan de achterzijde viel de rand van de decal over het plaatje voor het nummerbord heen.

De vier versies die met behulp van de meegeleverde decals uit de kit te bouwen zijn betreffen:
1. 94th Infantry Division – Casino Area (Italië) May 1944
2. 185th Sturmgeschutz Brigade – Kursk (Rusland) 1943
3. 334th Infantry Division – North Africa 1942/1943
4. 2nd Panzer Division – Normandy (Frankrijk) 1944

De doos zelf omvat naast de boxart aan de voorzijde nog drie kleurenvoorbeelden van 3 van de te maken versies. Zeer waarschijnlijk zal de boxart zelf als de vierde voorbeeld moeten fungeren, maar dit komt dan weer niet helemaal overheen met de voorbeelden in de handleiding.

De bouw

Zoals gezegd zijn de wagentjes goed te bouwen en je zal geen grote problemen tegen komen. De storende sinkmarks aan de binnenzijde van de deuren heb ik weggevijld. Daarbij viel het me op dat er een ook nog kleine bevestingings stripjes aan de binnenzijde van de zijkanten zitten, onder de deuren. De bedoeling is de onderzijde van het voertuig van onder af hier tegenaan te lijmen. Als je dit doet blijf je echter deze strips zien. Zodoende heb ik besloten ook deze strips weg te vijlen. Op de foto zie je de verschillen tussen de onderdelen waar de strip en sinkmark nog op zitten en de onderdelen waar deze is weggevijld.De onderzijde en de zijkanten sluiten goed genoeg aan om het zonder deze strip te stellen. Ik heb daarbij de onderdelen eerst met plakband op zijn plaats geplakt en vervolgens met dunne Tamiya lijm de delen aan elkaar gelijmd waarbij de lijm tussen de onderdelen vloeit.
Het plastic laat zich makkelijk bewerken en de deuren zijn gemakkelijk los te snijden zoals ik bij een van de wagentjes heb gedaan.
Let overigens ook op bij het uitsnijden van het stangetje dat achter de voorstoelen en tussen de wandjes wordt geplaatst. Dit breekt hierbij vrij gemakkelijk. Wellicht is het ook mooier dit stangetje te vervangen door een stukje messingdraad in de juiste vorm. Het plastic stangetje is eigenlijk iets te dik en ook maar halfrond.

Het ‘glas’ laat zich goed lijmen met met witte houtlijm. Je kan er voor kiezen dit te al op zijn plaats te lijmen voordat je het model gaat schilderen of spuiten, of erna. Zoals je op de foto’s kan zien heb ik het allebei gedaan. Het grote voordeel van het glas pas op het laatst vast te lijmen is dat je het raam niet hoeft af te plakken. Het scheelt dus werk en achteraf is het verschil vrijwel niet te zien. Mijn advies zal dus zijn de ramen pas op het laatst op het afgewerkte model te lijmen.

Voor het spuiten en verder afwerken heb ik de Kubeltjes op standaardjes gezet. Dit zijn plankjes met een spijkertje erdoor. Aan de onderzijde van de Kubel heb ik met een scherp mesje (kan ook met boortje uiteraard) een gaatje gemaakt waar de punt van de spijker invalt. Als je dit doet zorg er dan voor dat je het gat aan de onderzijde onder/achter de achterbank maakt; anders zie je een gat in je bodem van je Kubel en krijgt de bemanning natte voeten!
Het voordeel van deze standaardjes is dat je het model zelf niet hoeft aan te raken wat makkelijk is bij het spuiten en schilderen.

De decals tenslotte laten zich makkelijk snijden en zijn goed te bewerken. Het betreffen zeer dunne decals wat in deze schaal ook wel nodig is. Met de nodige Set en Sol laten de decals zich goed plooien, bijvoorbeeld om de ribbels in de deur. Geen problemen hier.

Detaillering

Tijdens het bouwen vielen mij toch een aantal dingen op die wat beter hadden gekund. Zo zijn de wielen aan de achterzijde niet afgewerkt en kijk je (onder een bepaalde hoek) tegen een open achterzijde van het wiel aan. ‘Hele wielen’ waren wat mij betreft mooier geweest. Ook ontbreken kleine details als achterlichten en de versnellingspook en is het stuur wat aan de dikke kant.

Conclusie

Ondanks de minpunten in de detaillering is dit zeker geen slechte bouwdoos. Ik heb de Kubeltjes met veel plezier gebouwd en kan de kit zowel aan beginnende als gevorderde bouwers aanraden.

SUMMARY
Highs: Twee voertuigen. Goede pasvorm en constructie. Uitgebreide decals. Duidelijke bouw instructie.
Lows: Open achterzijde bij de wielen. Ontbreken van kleine details. Decals (iets) te groot.
Verdict: Een hele leuke bouwdoos alleen jammer van de wielen en de ontbrekende details.
Percentage Rating
85%
  Scale: 1:72
  Mfg. ID: 7024
  Suggested Retail: 7,95 EURO
  Related Link: 
  PUBLISHED: Jan 31, 2008
  NATIONALITY: Germany
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 76.47%
  MAKER/PUBLISHER: 79.68%

About Paul Sonnemans (007)

Copyright ©2021 text by Paul Sonnemans [ 007 ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of Historicus Forma or Silver Star Enterprises. All rights reserved.Comments

Jammer dat we hier dit setje nog niet in een dio zien passeren hebben...prachtig mooi! Moet een lust zijn om dat te gaan schilderen en verweren. Grt Nico
MAR 24, 2009 - 07:45 AM
   

What's Your Opinion?


PHOTOS
Click image to enlarge
 • 7024-boxback
 • 7024-01
 • 7024-versions2
 • 7024-versions1
 • 7024-decals
 • 7024-09
 • 7024-08
 • 7024-07
 • 7024-10
 • 7024-15
 • 7024-18
 • 7024-17
 • 7024-16
 • 7024-22
 • 7024-20
 • 7024-24
 • 7024-23
 • 7024-25
 • 7024-21
 • 7024-28
 • 7024-27
 • 7024-26