login   |    register
Tamiya, Inc. [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
135
Kubelwagen Type 82
Kubelwagen Type 82
 • 35213-00

by: Paul Sonnemans [ 007 ]


_ORGINPUB:
KitMaker BENELUX

Inleiding

Voor een aankomend ombouwproject was ik op zoek naar een zo goed mogelijk gedetailleerde Kubelwagen die ik als donormodel kan gebruiken. Nu zijn er diverse Kubelwagentjes in 1:35 te krijgen, waarbij de prijzen behoorlijk verschillen. De Tamiya kit ligt daarbij in het midden. Zou dat ook gelden voor zijn detailering?

De Kubelwagen

De Volkswagen Typ 82 Kubelwagen werd in 1939 ontworpen maar zou pas na de Poolse campagne een veelgezien voertuig binnen de Duitse strijdkrachten worden. In eerste instantie werd de wagen met weinig enthousiasme ontvangen gezien de vrij licht bevonden luchtgekoelde motor en het ontbreken van een vierwielaandrijving. Ondanks het geringe vermogen en het feit dat de wagen alleen achterwielaandrijving had bewees het voertuig zich met zelfs opzienbarende prestaties op vrijwel ieder terrein en werden de twijfels snel weggevaagd.

De bouwdoos

De betreffende bouwdoos is een hernieuwde uitgave uit 1997 van de oudere Tamiya Kubelwagen kit. Het betreft een geheel nieuwe mold en dat was al een goed teken.
Tamiya brengt het model in een doosje op A5 formaat. De boxart toont de Kubelwagen in de versie van de Sturmgeschutz-Brigade 667, Frankrijk zomer 1944.
In de doos bevinden zich 2 gietraampjes in lichtbruin plastic met in totaal 77 onderdelen, een velletje doorzichtig plastic waar het raampje uigeknipt moet worden, een velletje decals en de bouwbeschrijving.

De bouwbeschrijving verteld kort de ontwikkeling van de Kubelwagen en laat in 13 duidelijke en overzichtelijke stappen de bouw van het wagentje zien. Tevens geeft de bouwbeschrijving wat informatie over algemene camouflage van Duitse voertuigen, een overzichtje van benodigde gereedschap, uitleg over het aanbrengen van decals en een ovezichtje met benodigde Tamiya verf.
De onderdelen nummers op de tekening komen ook daadwerkelijk overeen met de onderdelen op de gietstukken (wat een hele verademing is na enkele kits die ik onlangs gebouwd heb en waarbij de nummering een extra uitdaging op zichzelf was).

Op de zijkanten van de doos staan nog twee kleurvarianten die niet in de bouwbeschrijving zijn getekend, maar wel worden vernoemd en waar ook de decals voor aanwezig zijn.

In totaal zijn er 5 versies te maken:
- Sturmgeschutz-Brigade 667, Frankrijk zomer 1944 (boxart en voorbeeld in bouwbeschrijving)
- Panzer-Propoganda Kompanie 697, Rusland, 1943-1944 (voorbeeld in bouwbeschrijving)
- Leichte Division 999, Italië 1943 (voorbeeld in bouwbeschrijving)
- 24th Panzer Division, Oostfront, 1943 (grijze variant op zijkant doos)
- 6th Fallschirmjäger Division, januari 1945, Nederland (op zijkant doos)

Een nadere beschouwing

OK, tot zover zag alles er lekker gelikt uit. Maar hoe is de kit nu verder? Heeft het inderdaad het niveau van detaillering die je voor deze prijs mag verwachten?

De onderdelen zijn erg mooi gegoten. Geen zachte of vage details maar scherpe lijnen en vrijwel geen flash.
De zijwanden vertonen wat overduidelijke sinkmarks maar bestudering van de bouwtekenig laat zien dat deze weg zullen vallen tijdens de bouw.
Opvallend is dat alle 4 de deuren en de achterklep als losse onderdelen worden geleverd. Ofwel; alle deuren kunnen in gesloten of geopende positie worden gemonteerd. er hoeven dus geen deuren losgesneden te worden om ze te kunnen openen. Overigens hebben de deuren wel aan de binnenzijde enkele ronde sinkmarks die je zal moeten wegwerken. Zo ver ik kan zien is dit echter de enige plek waar je iets moet bijwerken.

Wat ook opvalt is (jawel!) de hoge mate van detaillering. Aan de onderzijde bevind zich een realistisch ogende wielophanging, een gedeelte van de motor en de aandrijving. Tevens beschermplaten en de uitlaten.
Aan de voorzijde moet aan de binnenzijde de brandstoftank worden gemonteerd. Ook het canvas dak (alleen in opgevouwen stand) is mooi afgewerkt met stangen aan de zijkanten. Het dashboard is waarhheidsgetrouw nagemaakt (niet zomaar een 'plankje' en vele kleinere onderdelen van het voerrtuig zijn aanwezig, waaronder de richtingaanwijzers, spiegels, de juiste poken en handels, bumpertjes voor en achter, etc. Zaken die bij sommige bouwdozen van andere fabrikanten ontbreken.

Aan de achterzijde kan zoals al eerder gezegd de achterklep worden open gelaten. Hier is dan ook aan de binnenzijde een extra achterwandje aanwezig tussen de motorruimte en de achterbank. Maar het ontbreken van de motor zelf is wel een tegenvaller! Dit vind ik echt een gemis; je maakt een model waar de motorklep aan de achterzijde open kan en waarvan de binnenzijde van het motorcompartiment de nodige detaillering heeft, alleen de motor zelf zit er niet bij.
Reden hiervoor is simpel; als je de motor wil inbouwen kun je deze apart aanschaffen onder nummer 35220 (Kubelwagen Engine set). Hier heb ik wat gemengde gevoelens over. Aan de ene kant is het jammer dat je een extra setje moet kopen wil je de Kubelwagen zijn krachtbron laten zien. Aan de andere kant is dit uitbreidingsetje wel erg leuk omdat je er naast de motor ook andere accessiores voor de Kubelwagen en diverse gereedschappen bij krijgt.
Maar toch, ik had de motor liever in de kit zelf gezien.

Een ander minpuntje vind ik de constructie van het voorraam. Deze moet uit een dun velletje doorzichtig kunstof worden gesneden of geknipt. In principe heb je hiermee wel een voorruit met de juiste dikte op schaal, maar het uitsnijden kan problemen met de pasvorm opleveren. Het is aan te raden de ruit wat groter uit te snijden en telkens te passen en wat bij te snijden totdat de juiste pasvorm is gevonden.

Tenslotte zit er ook nog een figuurtje bij. Deze kun je in een zeer relaxte positie achter het stuur plaatsen. Het figuurtje is van redelijk goede kwaliteit met scherpe details.Het hoofdje van dit figuur (altijd een heikel punt voor sommigen onder ons) is los en kan dus makkelijk vervangen worden door een resin hoofdje naar keuze.

Conclusie

De mate van detaillering en afwerking is gewoonweg hoog. Mocht je de verleiding van de goedkopere kits kunnen weerstaan dan is deze bouwdoos absoluut een aanrader. Je zal er zeker geen spijt van hebben!
SUMMARY
Highs: Hoge mate van detailering. Scherpe details en netjes afgewerkte onderdelen
Lows: Voorraam zelf uitsnijden en ontbreken motor.
Verdict: Absloluut een aanrader.
  Scale: 1:35
  Mfg. ID: 35213
  Suggested Retail: 14,99 euro
  Related Link: 
  PUBLISHED: Feb 29, 2008
  NATIONALITY: Germany
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 76.47%
  MAKER/PUBLISHER: 83.24%

About Paul Sonnemans (007)

Copyright ©2021 text by Paul Sonnemans [ 007 ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of Historicus Forma or Silver Star Enterprises. All rights reserved.Comments

Als ze dat de beste Kübel in 1:35 ooit durven noemen, hebben ze zeker nog nooit de Tasca versie in handen gehad....Straatlengtes voor op die van tamiya... grtz, John.
MAR 03, 2008 - 06:26 AM
Dat mag ook wel, aangezien de Tasca versie bijna 3 x zo duur is... Is die overigens nog te krijgen? Maareh... John. Nu we het toch over die Tasca versie hebben... een review hiervan wellicht?
MAR 03, 2008 - 07:13 AM
Ik heb er nog twee van deze wagentjes op het schap liggen...komt altijd van pas in een diootje Binnenkort zal ik er eens eentje onder handen nemen. Grt Nico
MAR 03, 2008 - 07:33 AM
Paul, Het gaat me helemaal niet om welke kit nu de beste is, ieder kiest een kit naar gelang zijn financiële situatie en drang naar accuratesse.... Maar je haalde het zelf al aan dat de Tamiya kit werd bestempeld als "de beste ooit". Dit zou betekenen dat de prijs er niet toe doet, het zou hoe dan ook de beste versie zijn. Dit is in mijn bescheiden mening dus niet het geval; ik denk dat als er objectief gekeken wordt, dat de Tasca versie TOT NU TOE de beste versie is, maar je weet natuurlijk nooit wat de toekomst gaat brengen!! En dan nog voor de andere heren: ja, de tasca Kübelwagen is nog steeds verkrijgbaar!! Just my two centekes....John.
MAR 04, 2008 - 05:00 AM
Geen probleem John; ik vind het juist goed als iemand zijn mening geeft. Overigens heb ik het in mijn enthousiasme ook wat verkeerd vertaald; de genoemde site sprak van 'one of the best ever'... Overigens zijn de Dragon/Hasegawa modellen ook absoluut niet slecht. Sommigen met PE set. De Tasca Kubelwagen was niet meer op de Tasca site en shop terug te vinden, vandaar mijn vraag over de beschikbaarheid. Als iemand een Tasca Kubelwagen in voorraad heeft, wellicht kan ik die persoon verleiden tot een kleine inbox review? Ben nl. erg benieuwd hiernaar!
MAR 04, 2008 - 10:30 PM
   

What's Your Opinion?


PHOTOS
Click image to enlarge
 • 35213-04
 • 35213-03
 • 35213-02
 • 35213-01
 • 35213-05
 • 35213-07
 • 35213-13
 • 35213-10
 • 35213-06
 • 35213-35220