login   |    register
Bilek [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
135
Armoured Jeep Willys
Armoured Jeep Willys
  • bilek890-boxart

by: Paul Sonnemans [ 007 ]


_ORGINPUB:
KitMaker BENELUX

Sinds enkele jaren brengt Bilek een bouwdoos van een gepansterde uitvoering van de Willys Jeep in schaal 1:35. Gepantserde jeeps waren meestal veldconversies hoewel later er ook fabrieksmatig gepantserde jeeps werden geleverd. De jeeps waren voornamenlijk bedoeld om extra bescherming te bieden aan de manschappen tijdens gemotoriseerde patrouilles. In de tweede wereldoorlog werden ze vooral tijdens de Slag om de Ardennen toegepast. De bemanning kon variëren van twee tot vier personen. Onderstaande foto laat echter zien dat het ook drukker kon zijn in de jeep!De bouwdoos

De bouwdoos komt in een kartonnen doos met daarop een afbeelding van een gepantserde jeep met een aanhanger in volle aktie in een sneeuwlandschap wat doet denken aan de Slag om de Ardennen. De manier van vervoeren van manschappen in de trailer lijkt me weinig orthodox en zal wellicht alleen zo zijn weergegeven om aan te geven dat de kit ook een trailer bevat.
Op de zijkant van de doos staan een vijftal kleine foto’s van het gebouwde model. Ook staat duidelijk vermeld dat de kunstof onderdelen afkomstig zijn van Italeri. Bilek kits betreffen altijd oudere Italeri of Peerless Max bouwdozen. De bouwdoos in deze review onderscheid zich van de rest van de Bilek reboxes doordat er een eigen PE set is toegevoegd.
In de doos zelf bevinden zich 2 grote en 2 kleine donkergrijze gietramen met plastic onderdelen, een klein gietraam met doorzichtige delen voor de ramen en lampen, een decalvel, een PE setje en uiteraard een bouwbeschrijving.
Het betreft inderdaad overduidelijk de bekende 1:35 jeep van Italeri, inclusief de figuren en aanhangwagen. Hieruit is dus de gewone Italeri jeep te bouwen, al dan niet met het canvas dakje. De onderdelen zijn vrij scherp gegoten en de Italeri kit is op zichzelf geen verkeerde kit om te bouwen. Hier zal je weinig problemen tegenkomen.


PE set

De bijgevoegde PE set maakt het mogelijk de gepansterde versie te maken. Deze set bevat 3 grote onderdelen die de hoofdbepantsering vormen en een kleiner, vierkant, onderdeel voor de pantserplaat aan de voorzijde van de jeep. Daarnaast 2 onderdelen die als ketting kunnen worden gebruikt en 2 kleine strips om beugels mee te maken.
Eigenlijk is dit jammer; de strips kun je ook zelf maken en de kettingen kunnen niet op tegen een echt klein kettingkje. Persoonlijk had ik dan ook in de PE set liever wat extra motordetails, dashboard of pedalen gezien.Decals

De decals zijn zeer sober; alleen maar 3 sterretjes. Dit vind ik echt een tegenvaller. Op foto’s van gepantserde jeeps zijn duidelijk ook identificatienummers op de zijkanten van de motorkap te zien. Het was beter geweest als Bilek minimaal een of liever zelfs twee van deze nummervarianten bij de decals had toevoegd. Helemaal mooi zou het zijn geweest als ze er nog net iets meer aandacht aan de decals hadden besteed; bijvoorbeeld om er ook een leuke slogan of afbeelding bij te zetten. Wat mij betreft zijn de decals een gemiste kans om met een kleine moeite de kit nog interessanter te maken.

Handleiding

De handleiding is rechtstreeks knip- en plakwerk uit de Italeri bouwbeschrijving. Een kort Engelstal stukje tekst over de historie van de jeep in het algemeen. Slechts één zin over het feit dat de jeep ook wel eens in andere varianten voorkwam. Tevens is de linkermarge van de tekst tijdens het kopieëren weggevallen wat het lezen er niet makkelijker op maakt.
Kleursuggesties zijn door middel van gearceerde vlakken weergegeven en verwijzen naar nummers Modelmaster.
Op de voorzijde van de handleiding staat een onduidelijk gekopieerde foto van een gepantserde jeep en een afbeelding van de PE set.

Als je de handleiding stap voor stap zou volgen zou je een complete Italeri jeep bouwen (al dan niet met dak). Pas op het eind van de handleiding (na de figuren) zie je een klein plaatje over hoe de PE delen moeten komen te zitten. Zo zou je er op het laatst achter kunnen komen dat bij je zojuist gebouwde model het voorraam, het dak en de lampbeugels weer plaats moeten maken voor de PE delen.
Natuurlijk zullen de meeste modelbouwers wel vooruit kijken en begrijpen dat de PE onderdelen gedurende het bouwproces al ingebouwd moeten worden.
Jammer is ook dat alleen wordt getoont hoe de pantserplaten tegen elkaar komen en niet hoe ze in de jeep moeten passen. Moeten de platen nu van buiten of van binnen op de jeep bevestigd worden? Referentiefoto’s zijn hierbij dus onmisbaar; de platen vallen vrijwel altijd aan de binnenzijde tegen de carrosserie aan.
Kortom, een betere bouwbeschrijving waarin tijdens het bouwproces al wordt aangegeven waar de PE delen moeten komen was in mijn ogen beter geweest.

Uitvoering

Als het voeruig eenmaal gebouwd is zoals het zou moeten heb je nog een vrij kale jeep. Het voertuig heeft geen enkele bewapening. De handleiding geeft aan dat je een figuur met bazooka over het scherm moet laten steken. Op zich zou dit goed kunnen maar de meeste referentiefoto’s laten zien dat de gepantserde jeeps vrijwel altijd waren uitgerust met een 30 mm. of 50 mm. machinegeweer op een standaard. Het ontbreken van dit machinegeweer vind ik eigenlijk wel een gemis.

Bouw

Zoals hierboven al gezegd bestaat de jeep voornamenlijk uit de Italeri kit. Je zal hier weinig problemen mee hebben. De PE onderdelen vragen wat vaardigheid maar zijn niet onmogelijk.
Tijdens de bouw (waar ik tijdens het schrijven van dit review nog mee bezig ben) heb ik gemerkt dat de voorste pantserplaat iets te breed is. Zodoende heb ik deze aan bijde kanten ongeveer een halve mm. bijgesneden en de zijkanten er op bevestigd. Op die wijze past het al een stuk beter. Toch heb ik nog tijdens het lijmen van de PE platen me ernstig moeten inhouden om de platen niet zelf uit een stukje styreen te snijden. Het leek me zo veel eenvoudiger. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat dit ook aan mij (ontbreken aan) vaardigheid met PE kan liggen!

Conclusie

In mijn ogen heeft Bilek hier wat kansen laten liggen. Met betere decals, een beter doordacht PE setje en een beter verzorgde handleiding zou dit absoluut een leuke kit zijn geweest. Op het moment kan ik er echter niet erg enthousiast van worden ondanks dat er uit de bouwdoos toch een erg leuk voertuigje is te bouwen. De PE set is de spil in deze doos, maar zoals dit setje nu is uitgevoerd heeft het weinig toegevoegde waarde. De pantserplaten zijn net zo snel zelf te maken en dat geldt ook voor de strips. Daarbij ontbreekt een passende bewapening.
Het enige grote voordeel is dat de prijs ook niet erg hoog ligt; net een paar euro meer als de normale Italeri kit. Maar ik denk dat als de bovengenoemde verbetepunten ooit nog eens door Bilek worden uitgevoerd ik er graag iets meer voor zou willen betalen!
SUMMARY
Highs: Leuke variant van jeep. Lage aanschafprijs.
Lows: Zeer sobere decals. PE set kon uitvoeriger. Ontbreken bewapening.
Verdict: Redelijke kit voor een schappelijke prijs.
Percentage Rating
55%
  Scale: 1:35
  Mfg. ID: 890
  Suggested Retail: 11 Euro
  Related Link: 
  PUBLISHED: Aug 23, 2008
  NATIONALITY: United States
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 76.47%
  MAKER/PUBLISHER: 67.50%

About Paul Sonnemans (007)

Copyright ©2021 text by Paul Sonnemans [ 007 ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of Historicus Forma or Silver Star Enterprises. All rights reserved.   

What's Your Opinion?


PHOTOS
Click image to enlarge
  • bilek890-2a
  • bilek890-1a
  • bilek890-3
  • bilek890-clear
  • bilek890-pe
  • bilek890-decals
  • bilek890-ins1
  • bilek890-ins2